Recension: Hell House LLC. (och en reboot av bloggen)

 Tänk att det har gått två år sedan jag senast skrev något på bloggen. En skam på många sätt men när inspirationen tryter så går det inte att pressa fram något. Men nu har lusten för att skriva om film återkommit och hädanefter ska bloggen uppdateras mer regelbundet.

Jag är ju hemskt förtjust i genren Found footage och jag hade hört om Hell House LLC. och att det var en hyfsad film som inte var så känd. Givetvis blev jag nyfiken. Vad kan det här vara? Kan det vara en ny The Tunnel, Lake Mungo eller Grave Encounters?

Av en ren slump så skaffade jag engelska Prime vide (Amazon prime) och Hell House LLC. fanns faktiskt i deras ordinarie utbud. Har ni ett engelsk konto (OBS! filmen finns inte på svenska Prime) så kan ni se filmen här.

 

Hell House LLC. handlar om ett gäng amerikanska ungdomar (världens mest slitna klyscha) som ordnar Halloweenevent.De ska nu inreda ett övergivet Abaddon Hotel. Namnet borde ge en viss fingervisning om vad de har att vänta sig eftersom det är det hebreiska namnet på en demon. Men det är inget de verkar ta någon notis om i filmen.

Hell House LLC. har ett bra upplägg och den måste ha haft en viss budget med tanke på att de har en del statister, flera karaktärer samt använder sig av brandbilar och en ambulans. Det är faktiskt sällan man ser så mycket i en found footage-film. De tenderar att vara mer begränsade.

Setupen är, som sagt, mycket bra och följer ett klassiskt mönster: Ettt filmteam ska gräva i en tragedi som hände under Halloween-eventet 2009 (filmen gavs ut 2015). Vi får se intervjuer med folk som undersökt händelsen samt den enda som överlevde natten. Sedan så får vi följa gänget som ordnade själva eventet som slutade i en katastrof. Filmen börjar med ett youtube-klipp där vi får se kaoset som utbryter under kvällen.

Hell House LLC. filmades i Haunting at the Waldorf Hotel som är en attraktion i Pennsylvania där de bland annat har "escape rooms". Så det är inte filmat i en studio vilket är bra eftersom det ger filmen en mer klaustrofobisk känsla. Det enda jag kan klaga på är att "hotellet" ser lite för konstgjort ut när de först kommer dit. Det är för tjock spindelväv och de dammiga vinflaskorna i vinstället är tomma. När de sedan börjar inreda hotellet för eventet så använder de sig av på tok för många dockor. Det är nog en smaksak men jag tycker inte att plastiga clown- eller zombiedockor är särskilt otäcka. Och speciellt inte när det sitter en i varje hörn. Hade de tonat ned dem och tagit bort 80% av dem så skulle de ha blivit mer effektiva (i mitt tycke) för de används i vissa otäcka scener och där funkar de. Hade dockorna inte sett så plojiga ut, utan varit mer nedskalade, så skulle de ha varit mycket mer skrämmande. 


Faktum är filmens problem är att de visar för mycket. Av spökena och av dockorna. Det tar dessvärre bort lite av skrämselfaktorn. Men jag måste erkänna att vissa av scenerna när de springer runt i hotellet är adrenalinframkallande och den är klart sevärd. Men förvänta er inget mästerverk.



Kommentarer

Populära inlägg