It Follows

Det är sällan jag ser skräckfilmer som både är nyskapande men samtidigt influerad av de gamla. 

It Follows hade premiär i slutet av mars och jag såg den nyligen. Jag blev riktigt imponerad av regissören David Robert Mitchell (som var helt okänd för mig) som gjort den här lågbudgetfilmen ( ca 2 miljoner USD) och lyckats riktigt bra. Förutom cred till huvudrollsinnehavaren Malka Monroe verkligen ett fynd. Men förutom den orginella storyn så är musiken (komponerad av Rich Vreeland) helt otrolig! Den påminner om musiken från de kassa (och kultförklarade) italienska skräckfilmerna som kom ut på 1970-80-talet. Kontrasten med det moderna (samt att ungdomarna ibland tittar på gamla svartvita filmer) blir väldigt snygg. Estetisk. 

Hurpass skrämmande är den då? En hel del faktiskt trots att storyn verkar lite töntig först: Jay blir attackerad av killen hon är ute på dejt med strax efter de har haft sex. När hon vaknar upp förklarar han att han nu fört över sin "förbannelse" till henne. Hon kommer att bli förföljd av 'något' tills hon i sin tur för över flrbannelsen till någon annan via sex. Det låter kanske inte så skrämmande, eller hur? Men det finns en hake. Får det som förföljer tag på den drabbade dör hen. Och förbannelsen går tillbaks till den som tidigare var drabbad. Ganska trist situation om en säger så. 

Varför gillade jag den då? Jo, för att den var annorlunda. Trots de gående och att det faktiskt var en skräckfilm om tonåringar så hade den substans. Inga skrikande flickor eller stereotypa roller. Det är inte ofta det sker i skräckvärlden. Faktum är att de flesta skräckfilmer som kommer ut är rena skräpet. Men ibland så kan en hitta en pärla och just It Follows är en sådan. 

Kommentarer

Populära inlägg