Ring-trilogin (DVD-boxen)

Nyligen såg jag premiären av Rings, den tredje amerikanska Ring-filmen, med bland annat Johnny Galecki (The Big Bang Theory) i huvudrollen. Vill du läsa min recension så kan du finns den här.

Den 19/6, dvs igår, släpptes en dvd-box med alla tre filmerna samlade. Den säljs bland annat hos Discshop för 249:-.
Boxen innehåller alltså The Ring (2002), The Ring two (2005) och Rings (2017). De är givetvis inspirerade av de japanska Ringu-filmerna från slutet av 1990-talet. De regisserades av Hideo Nakata och slog igenom stort även här i västvärlden. Troligtvis har de inspirerat skräckvärlden mer än  vad vi faktiskt tror då det nya "monstret" vi drömmer mardrömmar om är en ugn flicka i en vit klänning och långt, svart hår som hänger framför ansiktet.

I både The Ring och The Ring two har Naomi Watts huvudrollen och hennes son Aidan spelas av David Dorfman, som är en otroligt skicklig skådespelare trots att han är såpass ung. Filmerna skiljer sig givetvis åt från de japanska originalen men den första filmen följer storylinen väldigt bra: kvinnlig journalist får nys om det hemlighetsfulla bandet via en tonårig släkting som dör oförklarligt efter att ha tittat på den. Hon ser på bandet och sen ser olyckligtvis även hennes son det och nu kämpar de mot klockan då de belagts med förbannelsen som bandet innebär.

The Ring är väldigt mörk och bitvis mycket snyggt gjord. Dessvärre har den vissa svaga sekvenser som drar ner helhetsintrycket. Det finns en del ologiska vändningar som känns bara onödigt invecklade och som ibland kanske behövdes förtydligas mer. Men den är klart sevärd och även både spännande och obehaglig. Det som får filmen att fungera är det fantastiska skådespeleriet från Watts och Dorfman. Jag tycker om de väldigt enkla, men effektiva effekterna: t ex när Rachel är inne i redigeringsrummet för att kolla på videobandet och en fluga verkar krypa över bildskärmen, något man först tror är på filmen men som faktiskt manifesterar sig utanför. Det är en snygg lite touch.

I The Ring two fortsätter Rachel att gräva i den mystiska flickan Samaras förflutna för att få slut på hennes förbannelse eftersom hon och hennes son fortfarande plågas av den illvilliga anden. I den filmen dyker även legenden Sissy Spacek (Carrie) upp i en liten roll. Om jag inte missminner mig, så skiljer sig den här uppföljaren rejält från den japanska.

Filmerna är klart sevärda då de är välgjorda och påkostade. Det är inte helt vanligt att en skräckfilm har en såpass stor budget och att det estetiska utveklas mer. Vanligtvis så är det fokus på gore och jumpscares men de här filmerna är ofta väldigt snygga. Dessvärre faller manuset en aning.

Förövrig så måste jag ge komplimang till de snygga menyerna. Något jag avskyr är när det loopas talscener i menyn men här den väldigt sparsmakad och innehåller enbart bilder från den okända videon som alla de här tre filmerna kretsar runt. Jag gillar dessutom är själva boxen inte är stor och klumpig utan har samma storlek som ett vanligt dvd-fodral.

Kommentarer

Populära inlägg