Twin Peaks: The return #2

Avsnitt 2 av den nya Twin Peaks serien släpptes på HBO den 22/5, ungefär en timme efter att det första avsnittet släppts. Det här avsnittet har en mycket mörkare känsla, mer rå och våldsam, samt  ger mycket starka vibbar av både Lost Highway och Mullholland Drive (två andra Lynch-filmer). Nedan kommer jag att diskutera de olika frågor som dykt upp under avsnittet. Jag vet inte om jag kommer att kunna ge några konkreta svar i nuläget men jag tänkte att när serien väl är slut så kan det vara intressant att se om några av mina frågor besvarats och ifall någon av mina teorier faktiskt stämmer.

Det här inlägget blir förhoppningsvis mindre rörigt än förra och jag ska försöka hålla mig mer konkret till de olika scenerna och frågorna. Men eftersom det är David Lynch som ligger bakom det hela så vet ni att saker och ting har en tendens att bli snurriga.

VARNING! INNEHÅLLER SPOILERS!


Eftersom avsnittet börjar i häktescellen, där rektorn William/Bill Hastings sitter inlåst, misstänkt för mordet på hans älskarinna Ruth (vars avhuggna huvud hittades intill en okänd manskropp, i sängen i hennes lägenhet). Avsnittet börjar med att han talar med sin fru Phyllis, som i sin tur avslöjar att hon vet om hans affär och då svarar Bill med att han vet om hennes affär med deras advokat George (som är på väg dit för att hjälpa Bill).
Oerhört bra skådespeleri av Matthew Lillard i den här scenen. Ögonblicket han inser att hans fru inte tror på hans lögner utan vet att han har haft en affär med bibliotikarien Ruth ändras hans ansiktsuttryck fullkomligt. Från att ha varit orolig och rädd blir hans blick rent mordisk på en sekund. Mycket bra spelat. Det hade jag inte trott om Stuart från Scream (ja, han var min favoritkaraktär i filmen från 1996).

Det som väcker mest frågetecken med den här scenen är den mystiska mannen som syns ett par celler bort från Bills.
Mannen är svart från topp till tå och har konstigt stirrande vita ögon. Vem är han? Att han också bara försvinner i tomma intet och hans kroppslösa ansikte flyter några meter upp i luften några sekunder senare gör det hela inte mindre mystiskt. Men eftersom det är Lynch det handlar om så är den här scenen inte helt urflippad. Min hjärna gjorde genast associationer till Lost Highway (1997) där Bill Pullmans rollkaraktär sätts dit för mordet på sin fru (spelad av Patricia Arquette) och där han förvandlas till en ung man (spelad av Balthazar Getty) under en natt i fängelsecellen. Låter det förvirrande? Jo, men det är ju fortfarande Lynch vi pratar om här. Jag undrar om Bills karaktär kommer att ersättas av någon annan, likt Lost Highway. Vi kommer att återkomma till häktesceller längre fram (även i avsnitt 3-4) även om just gåtan med vad som kommer att hända med Bill Hastings eller den mystiska svarta mannen ännu inte är löst. Vi måste även fråga oss vad detta har med Twin Peaks att göra? Det här utspelar sig i Buckhorn, South Dakota, vilket ligger en bra bit från Washington, där Twin Peaks ska ligga.

Lite senare i avsnittet avslöjas att mr C (den onde Cooper/BOB) befinner sig i just Buckhorn och han ligger bakom mordet på Ruth och förmodligen även den okände mannen. En scen visar hur mr C väntar hemma hos Phyllis Hastings och berömmer henne för att hon skött sig bra och "följt den mänskliga naturen". Sedan skjuter han henne med Georges (advokatens) pistol. Det är uppenbart att mr C har hjälpt Phyllis och George med att sätta dit Bill för mordet på Ruth men vad har han att vinna på det? Gör han det bara för att röra om? För att förstöra liv? Enligt Mike (den enarmade mannen) vill BOB har roligt och han livnär sig på rädsla och "pleasures", vilket jag tolkar som sexuell tillfredställelse. Har han lyckats sniffa upp den här situationen med paret Hastings och befinner sig där av en slump eller finns det något djupare syfte?

Mr C har två hantlangare, som han mötte troligtvis för första gången i avsnitt 1. Det är Darya och Ray. I avsnitt 2 har mr C och Darya en relation men vi får snabbt reda på att något inte verkar vara som det ska. Vilka är Darya och Ray? Det får vi som tittare inte reda på. Ray ska få information av en viss Hastings sekreterare och vi får inte reda på vad eller vem Hastings är.
Lite senare i avsnittet avslöjas det att Darya och Ray ska döda mr C och att någon okänd person har lejt dem för en halv miljon. Men vem har lejt dem? Är det samma okänd miljadär som har installerat glasburen i New York? Mr C är givetvis ett steg före och han lyckas få fram viss information av Darya innan han dödar henne. Bland annat så verkar det vara koordinater Ray skulle ha fått fram. Men koordinater till vad? Har det med Black lodge att göra? Han säger att tiden är inne för honom att återvända till BL men han har en plan för hur han ska slippa. Jag funderar även på om saturnus och jupiter är i konjunktion, precis som det var vid första omgången av Twin Peaks eftersom det visade att BL var öppen. Sker det vart 25:e år?

Mr C visar även ett spader ess-kort med en förvrängd Owl Cave-symbol för Darya innan han skjuter henne. Den verkar påverka henne på ett märkligt sätt.
 Det är något obehagligt över kortet. Inte bara att någon har klöst på det utan att det är spader ess (dödskortet)... Det är något med symbolen. Något som verkligen väcker obehag.

När mr C dödat Darya inträffar några intressanta saker: mr C tar fram en sorts radio och börjar kommunicera med vad han först tror är Philip Jeffries (David Bowies roll i FWWM). Men det är inte Jeffries röst (han har inte sydstatsdialekten) och mr C blir misstänksam. Vad har mr C för samröre med Jeffries? Han dök ju upp i FWWM efter att ha varit försvunnen i 10 år, bara för att peka på Cooper och fråga "Who do you think this is?" och sedan försvinna i tomma intet. Sedan laddar han ned ritningar över häktet där nu Ray sitter inspärrad (ytterligare ett häkte i South Dakota men inte det i Buckhorn, förmodar jag). Jeffries är ju en FBI-agent som jobbat med Gordon Coles specialfall och försvunnit och verkar vandra mellan tid och rum eftersom han kan försvinna och sedan dyka upp på en annan plats.
Ovan syns den förlängda och oklippta scenen med Phillip Jeffries (spelad av David Bowie RIP) från FWWM.

Vad har mr C för planer för häktet? Varför laddar han ned ritningarna? Ska han frita Ray? Han vet ju nu med säkerhet att Ray och Darya skulle mörda honom men kanske är informationen från Hastings sekreterare (koordinaterna) såpass viktiga att han tänker frita Ray för att få tag i dem.

Ett sidospår är ett casino (jag är nu osäker vart det ligger) där en mr Todd, spelad av Patrick Fischler som är med i en av filmhistoriens mest obehagliga scener i Mullholland Drive, verkar ha något sorts samröre med mr C även om det inte sägs rakt ut. Bland annat så får han frågan av en medarbetare varför han gör allt som "han" säger varpå mr Todd svarar att den andre killen ska be att han aldrig träffar eller ger sig i lag med en sådan som han (förmodligen mr C). Mr C verkar ha spunnit ett nät runt sig och frågan är om allt ingår i planen att fortsätta hålla sig utanför Black Lodge.
 Scenen ovan är den från Mullholland Drive. Tyvärr så fann jag inte scenen ur Twin Peaks, som jag nämnde.

Men det största som händer i avsnittet är att Cooper igen möter Laura Palmer och hon säger åt honom att han kan gå ut nu. Det finns ett ögonblick då scenen från BL är exakt som i Coopers dröm från andra (?) avsnittet ur säsong 1 av "gamla" Twin Peaks. Då Laura viskar i hans öra att det var hennes far som mördade henne. Något Cooper glömmer bort men sedan minns under säsong 2. Nu viskar Laura något i Coopers öra igen - men vad? Hon viskar, kysser och ler. Sedan sugs hon bort av någon sorts kraft. En annan sak Laura säger, innan hon försvinner, är att hon är död men ändå lever. Detta borde vara ytterligare ett tecken på dualismen i Twin Peaks, att människor delas i två delar (god/ond, död/levande etc).
Tyvärr fann jag inte scenen från den nya serien på youtube så ni får istället den gamla serien och en bild från den nya.
Mycket händer givetvis i BL, innan Cooper finner någon sorts väg ut (eller gör han ens det?). Han möter Leland Palmer, som ber honom att hitta  Laura och den lilla mannen (eller "armen") är numera inte en småväxt person utan ett träd. Det är en sorts evolution av trädet och vad exakt det innebär är oklart.
Trädet har ett sorts huvud med en mun som kan tala (I am the arm and I sound like this ---) men hela kroppen, dvs trädet sprakar av elekticitet som är ett återkommande tema, både i Twin Peaks och Lynch-filmer.Varför har han utvecklats till ett träd? Har det med skogen att göra och att trä verkar kunna besitta andar (tänk Log Ladys maken som finns i hennes vedträ, eller Josie, som fastnade i en träknopp, på ett nattygsbord på Great Nothern)? Mike högg av sig armen för att sluta mörda med BOB, armen blev sedan en egen person genom den lilla mannen (som inte var ett pålitligt väsen, till skillnad från Jätten) och nu är den alltså ett träd. Hänger ni med? Nej, och det gör inte jag heller. 

Det första den enarmade mannen /Mike säger till Cooper är "Is it future or is it past?" något som den lille mannen även säger i den bortklippta delen med Annie i slutet av FWWM (se videon nedan). Jag begriper fortfarande inte varför den här biten klipptes bort eftersom den knyter samman serien och filmen mer och lämnar öppet för att ringen gått vidare. Vi vet ju inte vad som hänt Annie utan hon verkat ha blivit utraderad ur Twin Peaks historia. Det är något jag tror är medvetet och jag önskar att det som saknas, som Hawk ska leta reda på (se avsnitt 1) är just Annie - det är absolut hon som saknas.


Cooper svävar in i glasburen i New York en kort stund och vi får reda på att det skedde när den unge killen som skulle övervaka buren lämnade rummet för att möta Tracey som hade kommit dit med kaffe (samma scen som i avsnitt 1). Men glaslådan förvrängs och blir svart innan Cooper tar sig ut eller paret kommer tillbaks i rummet. Det är efter detta som det unga paret blir mördade av ett okänt väsen som dyker upp i glasburen.

Nu blev detta ett tungt inlägg med mycket bilder, videoklipp och framför allt frågetecken. Men samtidigt så ger det en bild av vad som faktiskt sker i serien: det är omöjligt att helt få grepp om den. Nu avskräcker det givetvis många men jag blir bara nyfiken att se hur det hela kommer att utveckla sig framöver. Eller om det bara kommer att staplas en massa frågetecken på varandra. Men förhoppningsvis kommer jag att få svar på åtminstone några av de frågor jag har ställt i det här inlägget. 

Du kan se Twin Peaks på HBO Nordic och ett nytt avsnitt släpps varje söndag natt/måndag morgon.

Kommentarer

Populära inlägg