America Horror Story: Murder House (säsong 1)

För ett tag sedan lovade jag att ta er med på en tur genom serien American Horror Story säsong för säsong, och idag ska jag börja med säsong 1: Murder house. Men för enkelhetens skull jag jag lätt förklara själva konceptet för serien. Säsongerna är fristående och även om skådespelarna är desamma (de flesta iallafall samt att de dyker upp några nya vid en del säsonger) så spelar de oftast (läs oftast för det finns undantag) andra roller än i de tidigare säsongerna. Själva kärnan av skådespelare har varit Jessica Lange (fram till säsong 4, som var hennes sista, tyvärr), Sarah Paulson, Evan Peters, Denis O'Hare, Lily Rabe och Frances Conroy. De har varit med sedan säsong 1 och var fortfarande med i säsong 6, som sändes hösten 2016. Utöver det så har stora namn som Kathy Bates, Angela Bassett och Lady Gaga även tillkommit. Det som är intressant är att även om vissa skådespelare har varit "stjärnor" i vissa säsonger så kan de ha en mindre roll i en annan säsong.

I säsong 1 spelas huvudrollerna av Dylan McDermott (har varit med i 2 säsonger), Connie Britton (hon har hitills bara varit med i säsong 1) och Taissa Farmiga (hon har varit med i 3 säsonger), som familjen Harmon som flyttar in i mordhuset. Övriga stora roller spelas av Evan Peters, Jessica Lange, Lily Rabe, Dennis O'Hare, Frances Conroy, Jamie Brewer och Alexandra Breckenridge, för att nämna några.

Eftersom säsongerna utspelas i olika tidsepoker så kan det vara värt att nämna att denna utspelas 2010-2011 (med vissa hopp). 
Bildkälla: Hooked on houses
Själva handlingen utspelas runt ett gammalt hus, i Californien, som har ett ruggigt förflutet. Storyn till huset har tagit inspiration från både fiktion och verklighet. Håller man bara utkik finns det en mängd olika referenser och vill du verkligen grotta ned dig i ämnet så ska du kolla in American Horror Story Wiki. Bland anna dyker Elizabeth Short, The black dahlia, (ni som kan historiska mord vet vem det är) medan andra karaktärer är löst baserade på mindre trevliga figurer som Richard Speck och Manson-familjen. Det finns även tydliga referenser till skräckklassiker som Halloween, The Shining och Rosemarys baby.

Ben Harmon (Dylan McDermott) är en psykolog som flyttar med sig familj till Californien efter hans fru Viivien (Connie Britton), fått ett missfall och han har haft en affär med en av sina studenter. Mäklaren (Christine Estabrook) berättar redan vid visningen att hon är tvungen, enligt lag, att berätta om husets mörka historia och att de har förekommit mord där. Men exakt hur många berättar hon inte...

Eftersom huset har en sådan mörk historia, redan från när det byggdes (på 1920-talet) av familjen Montgomery. Dr Charles Montgomery (Matt Ross) var beroende av droger och för att tjäna lite extra pengar så utförda han olagliga aborter i källaren. Hans fru, Norah (Lily Rabe), vill desperat ha ett perfekt hus med ett perfekt barn och en perfekt make. Dessvärre blir det inte riktigt så och efter att deras barn mördats så syr Charles ihop det till något sorts monster som sedan får bo i källaren. Hon tar sedan livet av sig. Och det är bara husets första ägare...

Och vänta lite, alla som dör i huset blir fast där, så det kryllar av spöken som ibland visar sig och ställer till med oreda.

Kort efter familjen flyttat in blir dottern Violet (Taissa Famiga) vän och sedan flickvän till Tate (Evan Peters), en ganska störd ung kille som även går i terapi hos dr Harmon. Inte den bästa kombinationen. Tate är son till Constance (Jessica Lange) som bor i huset intill med sin dotter Nan (Jamie Brewer). Nan har en vana att smita in i huset då och då.

Till huset kommer även hushållerskan Moira (Frances Conroy och Alexandra Breckenridge) som tittaren ganska tidigt förstår är lite annorlunda. Männen ser henne som ung, vacker och förförisk (Breckenridge) medan de som inte betraktar henne som ett sexuellt objekt ser henne som en äldre dam (Conroy). Även Moira är fast i huset då hon blev skjuten av Constance, när Constance bodde i huset.

Familjen Harmon tror de ska få ett fridfullt liv i sitt nya hus men så är verkligen inte fallet. Galningar bryter sig in och Vivien vill tidigt sälja huset eftersom det lockar till sig personer med ohälsosamma intressen för mord. Men tack vare en massa dåliga investeringar så går det inte. Bens förra student dyker upp och hon visar sig vara besatt av honom, en bränd man försöker pressa Ben på pengar, Vivien blir gravid med tvillingar som inte verkar vara som andra och Tate har gjort något som han verkligen inte vill konfronteras med. Och ja, förutom det finns det ett gäng hämndlystna spöken.

Enligt mig så är säsong 1 den sämsta säsongen hitills i serien. Det betyder däremot inte att den är kass men i vissa lägen blir den lite väl utdragen. De som förgyller serien är Jessica Lange (som vann en Emmy för sin insats) och Evan Peters.

Kommentarer

Populära inlägg