Rings (2017)

Ingen kan väl ha undgått filmserien om Samara, den otäcka spökflickan som sprider död genom en videofilm och som är baserad på en japansk filmserie (om flickan Sadako). Har du missat filmerna helt har du förmodligen bott under en sten eller så är du inte särskilt intresserad av film. Båda möjligheterna är faktiskt troliga. Kanske den ena mer än den andra.
Rings är den tredje filmen i den amerikanska serien och den här gången har de fått posternamnet Johnny Galecki (från The Big Bang Theory). Gud vet bara varför. Förmodligen fick han bra betalt. Eller så ville han testa att vara med i en skräckfilm. Hursomhelst så spelar han en universitetslektor/professor (givetvis med tanke på TBBT) som har ett litet experiment på gång. Ett experiment som handlar om att bevisa liv efter döden och givetvis finns ett visst videoklipp i centrum. Men det går ju inte som det är tänkt och paret som storyn är centrerad kring (en av Galeckis studenter och dennes flickvän) måste gräva mer i Samaras förflutna för att häva förbannelsen (som nu inte att bli av med bara genom att visa filmen för någon annan).


OBS! TEXTEN NEDAN INNEHÅLLER SPOILERS! OBS!

Ok, jag hade stora problem med den här filmen. Nu förväntade jag mig inget stort men den här filmen var så fullsmockad med olika idéer (som aldrig ledde någonvart) att de glömde det viktigaste elementet i en skräckfilm: att hålla publiken på helspänn och få deras puls att öka. Det var för få och för glest mellan jumpscarsen att den där extra pulsen man fick av det första otäcka helt ebbat ut när nästa kom. Det fungerar inte. Dessutom var det så mycket som var helt poänglöst eftersom det inte förklarades fullt ut. T ex Samaras mamma. Hon var ju försvunnen. Varför hittade de inte henne eller hennes kropp? Hon hade ändå en sådan stor roll att det borde ha fått ett sorts avslut. Eller åtminstone något som antydde var hennes kropp var begravd. Inte bara strunta i det. Det andra: varför fick tjejen ett brännmärke i form av blindskrift i handen? Det var ju pappan som var blind och ville varna om Samaras egentliga intentioner därmed vore det logiskt att meddelandet i handen kom från honom. Men han var ju bara en människa, inget övernaturligt väsen. Varför blindskrift? Helt ologiskt. Jag kan fortsätta med sådana detaljer så ni förstår vad jag menar med att det var för många idéer som inte fullföljdes.

Fanns det något bra då? Mjo, vissa effekter var riktigt snygga. Som när tjejen är nere i kammaren under kyrkan och fick en syn där rummet gick från skabbigt till nytt. Fastän exakt samma sak finns med i Silent Hill-filmen och där är det snyggare. Några av de "nya" klippen i Samaras video var också snygga. Speciellt de innifrån kyrkan där notbladen leviterade. Eller scenen där Galecki precis sett filmen och ser hur regnet utanför faller uppåt. Det var en snygg effekt.

Men förövrigt så var det en överflödig film som givetvis har ett öppet slut. Men vi får reda på varför Samara är den hon var när hon levde och varför hon blev ett övernaturligt väsen efter sin död.

Kommentarer

Populära inlägg