A cure for wellness

Det är inte ofta jag ser en film, som har så stor potential, krashlanda totalt.

A cure for wellness är snygg: fotot är fantastiskt och även ljudet är krispigt rent med snygga effekter från närmiljön. Sceneriet är rent fantastiskt, då det utspelar sig på en kurort i alperna. Det är en otrolig miljö faktiskt. (Texten nedan innehåller många spoilers.)
Men trots de bra premisserna så faller filmen platt och det handlar främst om handlingen.

Filmen är nästan 2,5 timme lång och för att vara en skräckfilm så är den inte egentligen särskilt otäck. Istället så är den seg och istället för en smidig handling som fängslar så ser vi upprapningar av en massa skräckklichéer (även om de inte är otäcka). Vi har flickan, som är omöjligt att åldersbestämma, klädd dockklänningar (som skulle få Elsa Billgren att tjuta av lycka) som nynnar på nån suggestiv melodi, en gotisk byggnad med hemligheter (det är så gotisk så att det nästan exploderar), små äckeleffekter samt en massa saker som inte är logiskt eller bara lämnas som lösa trådar.

Först: Alla dricker överdrivet mycket vatten. I början av filmen ser huvudpersonen ett litet yngel i sitt vattenglas men han fortsätter glatt att dricka det. Skulle inte de flesta hälla ut glaset och försöka spy upp det som man har druckit? Nejdå, här är det bara "eeeww" *mosar mellan findrarna* "klunk klunk svälj".
Vad är det här?

Mmmm.....mördarålsyngel.
Desutom så beskrivs det hur lik har hittats på en åker och de är som torkade mumier. Folk tappar tänderna vilket ska vara ett symptom på uttorkning. Men inget av det förklaras. Om de dricker en massa, hur kan de då bli uttorkade? Det avslöjas inte utan hänger i luften.

När den manliga huvudrollen tappar en tand så spärras han fast i en tandläkarstol och tandläkaren borrar ett hål i hans framtand. Varför gör han så? Dessutom används något som ser mer ut som en slagborr än en tandläkarborr. Det är en helt poänglös scen förutom att de flesta känner obehag förstås. Men i handlingen så är det poänglöst.

Chauffören: Varför frågar han inte chauffören att köra honom till tågstationen eller flygplatsen? Han hämtade ju honom där och han stöter på honom då och då. Han är dessutom skeptisk till hälsoanläggningen. Huvudpersonen har ju någon som han kan ta hjälp av där. Han överlever också bildolyckan som skadade huvudpersonen. Hade chauffören dött i den så skulle det vara mer logiskt att han inte hade någon att be om hjälp.

Jag kan fortsätta att kritisera filmen i all oändlighet och jag tror att mycket beror på att jag hade höga förväntningar: den var ju så snyggt gjort och regisserad av Gore Verbinski (som även gjort första Ring-filmen som faktiskt delar samma estetik). Men nä. Se filmen om du vill men jag kan inte rekommendera den, tyvärr.

Kommentarer

Populära inlägg